fbpx

Aroma Freedom Techniek

Deel 03 Relax & Slaap

Wat is nu Aroma Freedom Techniek?

AFT is Aroma Freedom Techniek die gebruik maakt van geheugen reconsolidatie. Het is een stapsgewijs proces waarbij je negatieve gedachten, gevoelens en herinneringen gaat identificeren en loslaten die in de weg staan bij het bereiken van jouw doelen en dromen. AFT is een bijzonder mooie manier om iemands emotionele energie in een positieve richting te laten stromen, naar groei en ontwikkeling in plaats van samen te trekken in angst, twijfel en verlamming. Wij gebruiken hiervoor de Young Living Etherische Oliën, want die voldoen aan de puurheid en kwaliteit, om hun invloed op de juiste manier te laten ondersteunen in dit proces.

Hoe werkt AFT dan?

Allereerst vertel ik je wat over geheugen reconsolidatie, dat is namelijk een nieuw ontdekt proces waarmee onze hersenen onze mentale kaart bijwerken, zodat we weten wat we van het leven kunnen verwachten. Vele jaren lang geloofden neurowetenschappers dat onze vroege, emotionele ervaringen mentale kaarten creëerden die niet konden worden aangepast. Maar recente ontwikkelingen in de neurowetenschappen hebben aangetoond dat we onder de juiste omstandigheden onze oude patronen kunnen ‘afleren’ en onze herinneringen, gedachten en gevoelens kunnen ‘herprogrammeren’.

Het geheugen is het vermogen van een mens of dier om informatie te onthouden. Het omvat drie belangrijke aspecten, namelijk de opslag, het vasthouden of bewaren en het terugzoeken van informatie. Leren is het proces waardoor nieuwe kennis en vaardigheden in de hersenen wordt opgeslagen. Impliciet geheugen is het langetermijngeheugen waar dit soort processen meestal in belanden.

Vergeten is het proces waardoor informatie in het geheugen verloren gaat. Expliciet geheugen genaamd dat ook wel bekend is als het kortetermijngeheugen. Het is een normaal proces dat alle mensen overkomt.

Wanneer de herinnering niet zo goed was, bijvoorbeeld je bent door een hond gebeten, zul je niet meer in de buurt van een hond komen omdat je die angst hebt gecreëerd in je hoofd dat je gebeten wordt. Dit geheugen verdwijnt meestal meteen in het impliciet geheugen – het langetermijngeheugen.

Niet alle honden zullen je bijten, evenmin zijn alle partijen hetzelfde dus hoe verander je dit patroon van verkeerde configuratie in de hersenen?

Nieuw onderzoek heeft het volgende aangetoond: de neuronen “ontgrendelen” wanneer een geheugen opnieuw wordt geactiveerd. Die neuronen blijven ongeveer 5 uur ontgrendeld, waarna ze opnieuw worden “vergrendeld”.

Wat je nodig hebt om dit te doen is het volgende:

 • Activatie = je activeert de herinnering door het terug te halen
 • Mismatch = Je wordt je bewust van een mismatch tussen geleerde informatie en de huidige realiteit
 • Ervaring = Ervaar een nieuwe realiteit levendig binnen het tijdsbestek van ~ 5 uur.

Dit is exact wat AFT doet:

 1. Je concentreert je op het beeld, het gevoel, het gevoel in het lichaam en negatieve gedachten – dat zal de herinnering (het geheugen) activeren (neurotransmitters zijn nu open)
 2. Je ruikt een etherische oliën: dit kalmeert de amygdala en zorgt zo voor een nieuwe connectie tussen geheugen en nieuw gevoel – waardoor je je bewust wordt van de “mismatch” tussen geleerde informatie en de huidige realiteit – zal elke hond je bijten, neen niet elke hond is hetzelfde.
 3. Na dat proces merk je al snel op dat je nieuwe gevoelens en gedachten krijgt die meer realistisch zijn en die de plaats innemen van het oude zeer!
 4. Je bedenkt een passende affirmatie die je vervolgens hardop zegt waarbij je een olie gebruikt passende bij je nieuwe ervaringen – Dit doe je direct na de AFT-sessie, waardoor je een nieuwe realiteit levendig zult ervaren binnen het tijdsbestek van de 5 uur

Wat doet het ruiken van de oliën nou eigenlijk met jou?

Het ruiken van de olie verstoort het geheugencomplex (Amygdala en Hippocampus). De olie stimuleert een nieuw gevoel, wat in zekere zin het eerder geïdentificeerde gevoel verdringt. Omdat twee gevoelens niet tegelijkertijd dezelfde ruimte kunnen innemen in het geheugen, lost het geheugencomplex op.

Waarom zou je een AFT sessie doen?

Je ruimt letterlijk de gevaren op en je kunt je ineens een pak lichter voelen en de kracht krijgen om iets juist wel aan te pakken. Misschien geeft het je wel ineens een heel andere kijk op de zaak en wordt er ineens heel veel duidelijk waarom het niet te doen, of het anders te doen.

Waar sta jij op dit moment en wat ligt er binnen jouw mogelijkheid?

 • Heb je weleens voor een keuze gestaan waarin je het moeilijk vind om een beslissing te nemen?
 • Heb je een droom maar daar doe je niets mee, want telkens weer komen er dingen op die het te eng maken om die stap te zetten?
 • Of is het al niet meer mogelijk, omdat je te lang hebt gewacht?

We hebben er allemaal wel last van denk ik. Meestal zet je de stappen niet, omdat er gebeurtenissen of (nare) ervaringen vanuit het verleden in de weg staan (waarvan we vaak niet eens beseffen dat die nog daadwerkelijk een rol spelen in ons leven). 

Enkele voorbeelden om aan te werken:

 • Verslavingen
 • Duidelijkheid bij een te nemen beslissing
 • Angsten
 • Fobiën
 • Verdriet
 • Verwerking van…
 • Werk, wat wil ik doen

Een AFT kan voor iedereen op allerlei manieren ondersteunend werken.

AFT bij kinderen

Bij onze jongste dochter heb ik een heel aantal AFT’s gedaan met mooie resultaten. Toen ze eenmaal doorhad dat dit eigenlijk wel wat deed met haar, vroeg ze er zelf om als er weer eens een groot monster in de weg stond.

Ik herinner mij nog het verhaal dat haar tand los zat en ze angst had voor de pijn en het bloeden.

Na heel wat keren prutsen kwam hij er nog steeds niet uit. Eten leek pijn te doen en was dus onmogelijk. Ze was bang dat de tand er dan tijdens het eten uit zou komen. Die ervaring had ze al eens eerder gehad en was blijkbaar toch niet zo fijn geweest.

Op een dag na school kwam ze huilend thuis en had ze die hele dag niet durven eten. De angst had zich vermenigvuldigt tot een groot monster en ze had natuurlijk berehonger.

We hebben toen een mini AFT sessie gedaan waarbij we als doel namen dat ze heel blij was met dat haar tand eruit was. Terwijl ze het beeld van die losse tand, de angst en het gevoel in haar hoofdje erbij namen, zag je het langzaam weg ebben. Haar schoudertjes gingen weer omlaag en er kwam een kalme blik over haar gezichtje.

Na de sessie ging ze naar beneden en nam ze haar brooddoos erbij en sneed de korstjes van het brood af en begon te eten.

De beren en leeuwen verdwenen als sneeuw voor de horizon. De tand kwam er zelfs pas na 3 dagen zonder problemen uit.

Wat zijn de mogelijkheden?

Ik doe privé zoomsessies of groepssessies. Een privé sessie duurt ongeveer een 60 minuten. Het is mogelijk om dit één keer te boeken of in een serie aangepast aan wat jij nodig hebt.

Je hebt er een aantal etherische oliën voor nodig die je of zelf aankoopt met eigen Young Living account of die je via ons aankoopt. De oliën uit de Happy Healthy Kit kunnen hiervoor gebruikt worden.

Wij werken alleen met oliën van Young Living, omdat die de gewenste resultaten geven en ze ook 100% therapeutisch zijn.

Wil jij dit leren om het bij jouw kinderen te kunnen doen? Dat kan zeker geregeld worden in een 1-ON-1 AFT sessie. Het is heel fijn en super simpel om te doen en zo ontzettend leerzaam voor jou en je kind en tegelijkertijd heb je het zelf ook ervaren.

Ben jij er klaar voor om die stap te zetten?

Boek hier je afspraak

Meld U aan als VIP

Meld U aan als VIP klant om de exclusieve maandelijkse aanbiedingen van Just Relax te krijgen.